STUDII RELIGIOASE – Texte şi Tradiţii
Masterat interdisciplinar (2011-2013)
Înscrieri admitere: 7-14 septembrie 2011
INSTITUŢII PARTENERE
Universitatea Leiden – Institutul de Studii Religioase, Leiden
http://www.hum.leiden.edu/religion/
Colegiul Noua Europă – Institut de Studii Avansate, Bucureşti
Director de program: Conf. dr. Madeea Axinciuc
E-mail: mail@madeea-axinciuc.eu
Pagină web: http://www.unibuc.ro/facultati/limbi/stud-reli/index.php
CURRICULUM
Cursuri obligatorii
Filozofia religiei, Religie comparată, Magie şi religie, Tehnici mistice, Religie şi literatură, Istoria ideilor religioase, Tradiţii textuale, Religie şi politică, Iudaism, Creştinism, Islam, Religii orientale
Cursuri opţionale
Greacă/ Latină/ Ebraică/ Arabă/ Sanscrită/ Chineză/ Japoneză/ Turcă/ Persană
CADRE DIDACTICE
Prof. dr. Andrei Pleşu
Prof. dr. Francisca Băltăceanu
Prof. dr. George Grigore
Prof. dr. Luminiţa Munteanu
Prof. dr. Mihaela Voicu
Prof. dr. Florin Ţurcanu
Conf. dr. Monica Broşteanu
Conf. dr. Madeea Axinciuc
Dr. Ştefan Colceriu (CS III)
Lect. dr. Irina Vainovski-Mihai
Lect. dr. Mihail Neamţu
Lect. dr. Dinu Luca
Lect. dr. Laura Sitaru
Lect. dr. Miruna Tătaru-Cazaban
Dr. Diana Yüksel
Dr. Diana Mite
Dr. Ana Bărbulescu
Profesori invitaţi
Prof. dr. Moshe Idel, Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel
Prof. dr. Jürgen K. Zangenberg, Universitatea Leiden, Olanda
Prof. dr. Yudit Kornberg Greenberg (Fulbright scholar), Rollins College, SUA
LIMBI DE PREDARE
Română
Engleză
ADMITERE: concurs de dosare şi interviu (bibliografie şi prezentare proiect)
Înscrieri: 7-14 septembrie 2011 (secretariat FLLS, Str. Edgar Quinet, nr. 5-7, et. II, sector 1, Bucureşti; telefon: 021-3116837)
Examene: 16-21 septembrie 2011
Bibliografie
La alegere, trei dintre următoarele titluri:
• Culianu, Ioan Petru, Călătorii în lumea de dincolo, Editura Nemira, Bucureşti, 1994;
• Eliade, Mircea, Sacrul şi porfanul, Editura Humanitas, Bucureşti, 2005;
• Idel, Moshe, Ascensiuni la cer în mistica evreiască. Stîlpi, linii, scări, Editura Polirom, Iaşi, 2008;
• Otto, Rudolf, Sacrul, Editura, Bucureşti, Editura Dacia, Cluj, 1992;
• Pleşu, Andrei, Despre îngeri, Editura Humanitas, Bucureşti, 2003.
Dosar de înscriere:
– diplomă de bacalaureat – original (sau, în cazul în care nu s-a eliberat diploma de licenţă, adeverinţa de licenţă în original)*
– diplomă de licenţă – original (sau adeverinţa de licenţă în original)*
– certificat de naştere – copie legalizată
– certificat de căsătorie (dacă este cazul) – copie legalizată
– 2 fotografii tip paşaport
– un dosar plic
– chitanţă care certifică achitarea taxei de înscriere – original (taxa se achită la Facultatea de Drept – Bdul. Mihail Kogălniceanu)
* În cazul în care cele două diplome în original (bacalaureat şi licenţă) se află la actualul loc de muncă sau la o alta instituţie, se vor ataşa copiile legalizate ale celor două diplome şi o adeverinţă în care se precizează unde se află documentele în original.
În cadrul interviului, candidatul va răspunde întrebărilor adresate pe marginea bibliografiei de concurs şi va prezenta, oral, un proiect de cercetare pornind de la interesele proprii de studiu şi lectură în domeniul Studiilor Religioase. În funcţie de proiectul de cercetare propus, fiecare dintre candidaţi va fi rugat să indice şi bibliografia minimală de la care a pornit în configurarea proiectului. Pentru susţinerea proiectului de cercetare pot fi aduse şi prezentate materiale ajutătoare.
◊ ◊ ◊
Programul interdisciplinar Studii Religioase – Texte şi Tradiţii este primul program de masterat din ţară care propune studierea ştiinţifică, neconfesională şi în afara oricărei dispute polemice a fenomenului religios.
Programul are în vedere atât studiul religiilor monoteiste (iudaism, creştinism, islam), cât şi studiul religiilor orientale, dintr-o perspectivă care îmbină în manieră complexă abordări multiple venind dinspre istoria religiilor, istoria ideilor, filozofia religiei, religie comparată, filologie, hermeneutică textuală, ştiinţe politice etc.
Masteratul se adresează cu precădere studenţilor care au absolvit programe de licenţă în domeniul disciplinelor umaniste (filozofie, teologie, filologie, istorie, psihologie, ştiinţe politice etc.) şi constituie o punte excelentă către şcoala doctorală.
O primă circumscriere a obiectului de studiu se referă la legătura fenomenului religios cu tradiţiile textuale care îl atestă. O a doua delimitare constă în gestul necesar de explicitare şi de integrare a fenomenului religios studiat în contextul istoric, politic, social, mental în care acesta se manifestă. A treia direcţie urmărită este înţelegerea fenomenului religios şi a relevanţei culturale a acestuia în lumea de astăzi.
Ca atare, programul conţine:
• cursuri teoretice de interes general, indispensabile înţelegerii paradigmelor şi mecanismelor de gândire care subîntind fenomenul religios, precum şi a metodologiei utilizate în studiul religiei (Filozofia religiei, Religie comparată, Istoria ideilor religioase, Religie şi politică, Religie şi literatură);
• cursuri teoretice cu aplicabilitate culturală imediată, care descriu şi problematizează aspecte esenţiale ale marilor culturi religioase din istoria umanităţii (Iudaism, Creştinism, Islam, Religii orientale);
• cursuri teoretice cu aplicabilitate textuală, care au în vedere explicarea, explorarea şi expunerea diverselor tradiţii textuale din culturi variate (Tradiţii textuale);
• cursuri teoretice cu aplicabilitate specială, care au în vedere studierea manifestărilor aparte – caracteristice, marginale sau locale – ale fenomenului religios (Tehnici mistice, Religie şi magie);
• cursuri teoretice şi practice pentru însuşirea temeinică a limbilor în care au fost redactate textele respective (Practica limbii).
Programul asigură studenţilor competenţe academice în studiul fenomenului religios, pregătindu-i pe absolvenţi pentru continuarea şi aprofundarea studiilor la nivel doctoral.
În acelaşi timp, programul formează specialişti în domenii încă vitregite în România, dar intens stimulate la nivel internaţional, precum:
• consilierea în probleme de politică religioasă şi de aplanare a conflictelor interreligioase;
• expertiza în chestiuni de sociologie religioasă;
• expertiza în filologie biblică;
• expertiza în arheologie biblică;
• expertiza în domeniul criticii textuale şi abordarea corectă a unui text religios, traducerea, adnotarea şi editarea lui.
Nu în ultimul rând, prin abordarea multidisciplinară, programul rediscută critic relaţia dintre studiile religioase şi educaţie, respectiv dintre ştiinţă şi spiritualitate, din perspectiva reevaluării cunoaşterii în raport cu formarea omului ca miză a disciplinelor umaniste.
Informaţii suplimentare
Conf. dr. Madeea Axinciuc: mail@madeea-axinciuc.eu