Vineri, 12 aprilie, Institutul de Promovare Externă a Culturii Catalane (IPECC) a acordat premiul Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols 2023 Lectoratului de Limbă Catalană din cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine. De 35 de ani, prestigioasa instituție barceloneză oferă această distincție catalanilor, catalanofililor și instituțiilor din Europa, America, Asia, Africa și Oceania care sprijină prin efortul lor limba și cultura catalană. La cea de-a XXXV-a ediție celebrată în 2024, printre cei 10 premiați s-a numărat și Lectoratul de Limbă Catalană din cadrul LLS drept recunoaștere a activității de promovare a limbii catalane de la înființare (1992-1993) până în prezent. Pe lângă cursurile universitare, Lectoratul a organizat colocvii (Limbi și culturi în contact: catalana și Europa de azi. Dialoguri culturale prin traduceri literare în 2015, Colocviului Internațional AILLC de Limbă și Literatură Catalană în 2018), seminare (Seminarul Internațional Ramon Llull în 2016), concerte de muzică, prezentări de traduceri, proiecții cinematografice catalane însoțite de dezbateri, publicări ale lucrărilor colocviilor, toate fiind destinate studenților și publicului român interesat de cultura catalană.
Ca urmare a acordurilor stabilite cu Generalitat și cu Institutul Ramon Llull, Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă a primit de-a lungul anilor, din tot teritoriul lingvistic catalan, șapte lectori care au contribuit la consolidarea lectoratului alături de profesorii români după cum urmează, în ordine alfabetică: Mioara Adelina ANGHELUȚĂ, Oana-Dana BALAȘ (distinsă cu premiul IPECC în 2020), Jordi Joan CASSANY BATES, Mianda CIOBA, Elena CIUTESCU, Neus LANGA CHORDÁ, Joan LLINÀS SUAU, Coman LUPU, Xavier MONTOLIU PAULI, Víctor PEÑA IRLES, Sanda REINHEIMER RÎPEANU, Glòria ROIG, Jordi SANTIAGO PUCHADES. De asemenea, Lectoratul a fost sprijinit cu entuziasm în numeroase activități de Maria Sabina DRAGA ALEXANDRU (Departamentul de Engleză) şi Jana BALACCIU MATEI (distinsă cu premiul IPECC în 2008, Editura Meronia).
La ceremonia desfășurată la Barcelona a participat din partea colectivului Elena Ciutescu, doctor în lingvistică (titlu obținut la Universitat Autònoma de Barcelona), absolventă a studiilor de licență Filologie Engleză A – Catalană B din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, în prezent colaboratoare a Departamentului de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă. În discursul de mulțumire adresat Institutului IPECC (redat integral pe pagina de FACEBOOK a Lectoratului), Elena Ciutescu a specificat că interesul pentru studiul limbii catalane s-a manifestat în România din a doua jumătate a secolului XX la Universitatea din București și Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, Lectoratul devenind în ziua de azi singurul de acest fel din tot sistemul universitar românesc. Totodată, a subliniat că Lectoratul, prin oferta de studii universitare, conferințe, publicații și activități culturale, are o perspectivă de viitor promițătoare în ceea ce privește promovarea limbii catalane pe teritoriul românesc, reafirmând continuitatea catalanisticii la Universitatea din București. La eveniment, reprezentanta lectoratului a fost însoțită de Xavier Montoliu Pauli, primul lector de limba catalană la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, în prezent traducător literar din limba română în limba catalană.
Colectivul dedică premiul Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols 2023 tuturor celor implicați în predarea și promovarea catalanei în România și mai ales tuturor studenților care s-au dedicat și se dedică învățării acestei limbi romanice.
Mai multe informații despre predarea limbii catalane în România puteți afla aici.
Traducerea în română a biografiei Lectoratului de Catalană a fost publicată în Prăvălia Culturală.
Discursul de mulțumire al Elenei Ciutescu poate fi citit pe pagina de Facebook a Lectoratului.
Elena Ciutescu în timpul discursului de mulțumire, împreună cu Xavier Tudela, președintele Institutului IPECC (stânga), și Josep Puig Peiró, prezentatorul ceremoniei (dreapta).