Selectează o Pagină

Seminarul din luna mai va avea loc joi, 27.05, la ora 18:00.

 

Lectorii francezi la Universitatea din București în anii 1960. Diplomație culturală și învățământ superior filologic sub supravegherea Securității


Invitat: Lect. univ. dr. Dragoș Jipa

Prezentare: La începutul anilor 1960, Franța reia relațiile culturale cu România care fuseseră întrerupte brutal în 1948 de către regimul comunist, prin închiderea Institutului Francez de la București și expulzarea profesorilor Misiunii Universitare franceze din România. În condițiile în care Gh. Gheorghiu-Dej refuză să discute despre redeschiderea Institutului, revenirea lectorilor francezi în universitățile românești este considerată de Franța lui Charles de Gaulle un instrument determinant pentru a-și reafirma tradiționala influență asupra culturii române. Contextul este însă diferit: veniți dintr-o țară care se bucură de o mai mare libertate de exprimare decât cele socialiste și care se pregătește de mai 1968, lectorii descoperă o Românie care se desparte cu greu de cenzura specifică anilor 1950 și în care controlul instituțional și supravegherea continuă să fie exercitate la niveluri multiple. În ce a constat activitatea lectorilor francezi veniți în acea perioadă la Universitatea din București? Cum a fost ea văzută de diplomația franceză, precum și de publicul românesc (profesori și studenți ai catedrei de franceză)? Cum s-a văzut, prin prisma activității lor în facultate, deceniul în care România și-a afirmat o relativă independență față de Moscova și o reapropiere interesată de Franța, precum și de celelalte țări occidentale? Folosind surse din arhivele diplomatice franceze, precum și din arhivele C.N.S.A.S., prezentarea își propune să contribuie la o istorie transnațională a predării limbilor și literaturilor străine în România comunistă prin reconstituirea interacțiunilor și a negocierilor de fiecare zi ale lectorilor francezi care își desfășurau activitatea de diplomație culturală la Universitatea din București. Vor fi folosite și comparații cu lectorii străini de la alte catedre de limbi și literaturi străine din universitate, precum și cu lectorii francezi de la celelalte universități din țară.

Link conferință zoom: AICI

 

Seminarul de cercetare este un proiect prin care dorim să cunoaștem mai bine preocupările și munca de cercetare ale colegilor noștri din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, dar și din alte centre universitare din țară sau din străinătate. Seminarul se organizează deocamdată online, în ultima zi de joi a fiecărei luni, începând cu orele 18.00.