Selectează o Pagină

Raffaello Sanzio, Școala din Atena, 1504, frescă, Musei Vaticani, Stanza della Segnatura, sursa.

Seminarul din luna mai va avea loc joi, 28.10, la ora 18:00.

 

Atenuarea în discursul politic rostit „pe înțelesul poporului”.

O perspectivă comparativă în cadru romanic


Invitat: Conf. univ. dr. Anamaria Gebăilă

Prezentare:

În societatea dominată de mass media, condiționările impuse de transmisiunile în direct sau înregistrate ale intervențiilor politicienilor se reflectă asupra limbii folosite de aceștia, iar unul dintre domeniile cele mai afectate este cel al atenuatorilor lingvistici – cuvinte care transformă conținutul propozițional făcându-l imprecis, vag sau generic. Totodată, consumul imediat al discursului duce la o apropiere a limbii politicienilor de varietatea vorbită și ușor de înțeles pentru publicul larg.

Bazat pe un corpus de înregistrări video de mai bine de cincizeci de ore de dezbateri de campanie, interviuri în funcție și discursuri citite sau pregătite de cei mai importanți actori politici din spațiul francez, italian și român în perioada 2017-2018, acest studiu își propune să evidențieze, dintr-o perspectivă calitativă, utilizările pragmatice ale atenuatorilor într-o varietate de limbă cu mare impact în rândul publicului.

Plecând de la definiții și clasificări teoretice preexistente, analiza contextelor prilejuiește subcategorizări ale unor categorii deja definite și identificate la nivel tipologic.

Îndeobște, atenuatorii sunt studiați fie la nivelul unui corpus restrâns, fie ca fenomen general ce caracterizează discursul oral, însă analiza contrastivă a discursului politic în cadru romanic evidențiază instrumentalizări convergente ale acestora în strategii de ironie, politețe sau falsă politețe și în atacul împotriva adversarilor. Dincolo de alegerile lingvistice ale fiecărui vorbitor, aceste convergențe pragmatice subliniază existența unor structuri retorice comune, într-un discurs tot mai concentrat în direcția obținerii consensului alegătorilor și mai puțin direcționat spre transmiterea unui conținut ideologic sau de interes general.

Link conferință zoom: AICI

 

Seminarul de cercetare este un proiect prin care dorim să cunoaștem mai bine preocupările și munca de cercetare ale colegilor noștri din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, dar și din alte centre universitare din țară sau din străinătate. Seminarul se organizează deocamdată online, în ultima zi de joi a fiecărei luni, începând cu orele 18.00.