Seminarul din luna ianuarie va avea loc joi, 27.01, la ora 18:00 a fost amânat pentru data de 3 februarie, la ora 18:00.

 

Entuziasmul romantic: reprezentări ale unei emoții moderne


Invitat: Lect. dr. Diana Mite Colceriu

Prezentare:

Emoțiile indică o realitate culturală complexă, atât prin diversele variații lingvistice și semantice cât si prin capacitatea lor de a arăta diferite schimbări paradigmatice în istoria intelectuală europeană. Entuziasmul romantic exemplifică relativitatea culturală a emoțiilor: după o perioadă de mefiență evidentă în modernitatea timpurie (R. Burton, H. More, J. Locke) cauzată atât de tradiția medicală a celor patru umori cât și de filosofia raționalistă a secolului al XVII-lea, romanticii germani și francezi (Fr. Schleiermacher, Fr. Schlegel, Fr. Hölderlin, Madame de Staël) repoziționează entuziasmul în categoria kantiană a emoțiilor și a pasiunilor nobile. El va corespunde, prin urmare, conceptului idealist de Übereinstimmung, de coexistență armonioasă a finitului și a infinitului care stă la baza paradigmei romantice. Pe lângă fidelitatea sa paradigmatică, entuziasmul indică în textele acestor figuri ale primului romantism european și nașterea unei emoții moderne, a unei stări pure, nuanțate și extrem de puternice care se va manifesta ca o categorie afectivă independentă în secolul al XIX-lea.

Link conferință zoom: AICI

 

Seminarul de cercetare este un proiect prin care dorim să cunoaștem mai bine preocupările și munca de cercetare ale colegilor noștri din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, dar și din alte centre universitare din țară sau din străinătate. Seminarul se organizează deocamdată online, în ultima zi de joi a fiecărei luni, începând cu orele 18.00.