Seminarul din luna iunie va avea loc joi, 30.06, la ora 18:00.

 

Slavisme și pseudo-slavisme în limba română


Invitat: Conf. dr. Sorin Paliga

Prezentare:

Conform unei tradiții bine consolidate, româna are „o importantă / masivă influență slavă”. Formula circulă de mai bine de un secol. Cercetările din ultimii ani au revelat însă situații aparte: cazul pseudo-slavismelor sau, într-o altă formulă, cazul unor cuvinte de alte origini, dar care au fost atribuite influenței slave. Prezentarea va analiza câteva situații tipice, cum ar fi numeralul sută sau termenul social-politic boier. Într-o situație similară sunt pseudo-maghiarismele, cum ar fi oraș sau a mântui, Mântuitor. Lista acestor cuvinte este destul de consistentă. Ele sunt importante nu numai ca număr, ci și prin implicațiile privind analiza istorică.

Ilustrația – Coperta lucrării lui Kazimierz Godłowski Pierwotne siedziby Słowian (Așezările timpurii ale slavilor, 2000) privind patria primitivă (homeland) a vechilor slavi.

Link conferință zoom: AICI

 

Seminarul de cercetare este un proiect prin care dorim să cunoaștem mai bine preocupările și munca de cercetare ale colegilor noștri din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, dar și din alte centre universitare din țară sau din străinătate. Seminarul se organizează deocamdată online, în ultima zi de joi a fiecărei luni, începând cu orele 18.00.