Studii Culturale Britanice
PREZENTAREA PROGRAMULUI
Masteratul de Studii culturale britanice este un program ultra-flexibil pentru actorii culturali ai zilei de mâine din profesii foarte variate. MSCB le oferă unelte conceptuale și practice pentru a înțelege și schimba această lume multiculturală.
Studiile culturale studiază cultura. Aparent nimic spectaculos. Doar că sub microscopul unic al studiilor culturale, cultura devine un spectacol. Vedem o formă de viață umană mult mai bogată, complexă și dramatică decât o credeam. Nimic din ce e omenesc nu e străin de cultură, fie în plan personal ori comunitar, profesional ori instituțional, fie credințe ori ideologii, practici curente ori ritualuri, imagini mentale ori moduri de acțiune. Ele alcătuiesc rețeaua neuronală a organismului social.
Cultura sau, mai bine zis, culturile în care trăim sunt de obicei arene dinamice, schimbătoare, pentru conflicte cu mize uriașe – un spectacol al înfruntării pentru putere dintre dominant și marginal, normativ și creativ, structurant și destructurant. De aceea, ne propunem și să studiem acest spectacol (prin modulul de predare-cercetare și prin conferințe științifice), dar și să interacționăm cu el (prin modulul de practică și prin discuțiile cu personalități și instituții culturale). Îi echipăm astfel pe absolvenții noștri pentru profesii centrate atât pe analiză, cât și pe acțiune culturală.
Metodele noastre de studiu formează un tool-kit interdisciplinar, căci fenomene complexe pot fi înțelese doar cu instrumente complexe: antropologie culturală, imagologie, istorie culturală și intelectuală, studii despre naționalism, studii urbane, studii ale post-colonialismului sau ale post-comunismului, feminism, istoria artei, științei și religiei.
Programul nostru e unic și pentru că are o structură de cursuri ultra-flexibilă: în fiecare semestru studenții au libertatea de a alege pachete de cursuri și de a înlocui cursuri din MSCB cu unele oferite de programe masterale din domenii conexe (de exemplu istorie, filosofie, sociologie, științe politice, jurnalism etc.), în funcție de interesele lor de cercetare și/sau profesionale.
Mai multe detalii sunt aici: https://britishculturalstudies.com/courses/.
PRACTICĂ ȘI CERCETARE
Modulul de practică oferit de MSCB include pachete de practică profesională stabilite prin colaborările programului cu instituții culturale precum Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB), Radio România și Radio România Internațional, Televiziunea Română, școli și licee bucureștene, reviste culturale bucureștene. Alternativ, practica se poate realiza în interiorul programului, prin colaborarea cu echipa de administrare a bibliotecii British Cultural Studies (BCS) sau cea de promovare multi-media. Informații aici: https://britishculturalstudies.com/interships/.
MSCB promovează și cercetarea de specialitate, sub egida Centrului de Excelență pentru Studiul Identității Culturale (CESIC). CESIC girează proiecte de cercetare naționale și internaționale și organizează evenimente și conferințe naționale și internaționale. Studenții MSCB au, așadar, ocazia să participe activ și la astfel de structuri de cercetare avansată. Detalii aici: https://britishculturalstudies.com/research-projects/ și aici: https://britishculturalstudies.com/past-events-2/.
MOBILITĂȚI
Aflați mai multe despre mobilități de pe pagina Facultății de Limbi și Literaturi Străine.
DEBUȘEE PROFESIONALE
Tipurile de carieră ce presupun acțiunea culturală pentru care îi pregătim pe studenții noștri sunt variate. Un absolvent MSCB poate deveni cercetător, profesor universitar sau pre-universitar, bibliotecar, traducător, editor, recenzor, jurnalist, creator de conținut media, copywriter, antreprenor cultural, expert cultural sau consultant pe probleme de identitate culturală pentru varii instituții publice (parlament, guvern, agenții guvernamentale, Comisia Europeană). Mai multe aici: https://britishculturalstudies.com/careers.
Cea mai bună carte de vizită a programului o constituie frumoasele cariere academice și non-academice pe care le urmează absolvenții noștri. Câteva din mărturiile lor, aici: https://britishculturalstudies.com/bcs-testimonials/.
CONTACT
Coordonator onorific, prof. emerit Mihaela IRIMIA
Coordonatori executivI, conf. dr. Sorana CORNEANU, prof. dr. Bogdan ȘTEFĂNESCU