Selectează o Pagină

Domeniu prin excelenta formator, Filologia Clasica reprezinta rezultatul îmbinarii studiului limbilor europene vechi, latina si elina (greaca veche), cu cel al istoriei culturii Antichitatii, fundament al celei europene. Este o disciplina complexa si ambitioasa, care presupune la învataceii sai varii calitati, de la vocatia enciclopedica la gîndirea analitica, metodica si corecta, combinata adesea cu capacitati de detectiv, logica si imaginatie, necesare pentru a reconstitui fascinantul tablou al unei epoci pornind de la numarul relativ mic de detalii care au strabatut secolele, pentru a recrea „leul pornind de la gheare”, asa cum spunea o expresie de demult.

Astfel, se poate spune fara spaima de exagerare ca Filologia Clasica este poarta de intrare, indispensabila, pentru toti cei pasionati de studiul teologic, de filosofie, de istoria mentalitatilor si ideilor, de imagologie, de studiul politic.

În cadrul Universitatii din Bucuresti, aceasta disciplina are o îndelungata istorie. Catedra de Filologie Clasica se numara printre cele mai vechi catedre, adevarata piatra de temelie a învatamîntului românesc, si a format, de-a lungul veacurilor, nenumarate personalitati de prima marime ale vietii intelectuale – sa amintim numai cîteva nume mari ale secolelor XX si XXI: Al. Graur, D. Pippidi, T. Costa, I. Fischer, L. Wald, D. Slusanschi, dar si G. Liiceanu sau Z. Petre.

Profesori si absolventi ai acestei sectii a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine au contribuit decisiv la aparitia unor opere de mare valoare. Amintim printre acestea traducerile si comentariile vechilor epopei, Iliada, Odiseea si Eneida, editarea operelor complete ale lui Platon si Aristotel, marele proiect al Septuagintei, dar si opera lui Dimitrie Cantemir, a carturarilor scolii Ardelene precum si importante culegeri de documente manuscrise, izvoarele istoriei României.

Provocarile ridicate de studiul Filologiei Clasice nu sînt cîtusi de putin anacronice, nici macar în contextul atît de complex al modernitatii pe care o traim; dimpotriva, acest domeniu reprezinta un fir calauzitor, adevarat „fir al Ariadnei”, cu ajutorul caruia ne putem urma calea prin labirintul de idei, teorii si imagini, regasindu-le originile si intrînd în posesia cheii pentru coordonatele majore ale viitorului.