Selectează o Pagină

În perioada 25-26 octombrie 2024, Centrul de Studii Medievale al Universității din București organizează colocviul internațional Mobilité et émotions au Moyen Âge/ Mobility and Emotions in the Middle Ages, eveniment care se va desfășura sub egida CIVIS.

Lucrările colocviului se vor desfășura în Sala Senatului a Rectoratului Universității din București (Șoseaua Panduri, nr. 90, Sector 5).

Ediția din acest an a reuniunii științifice aduce în atenția comunității academice problematica emoțiilor pe care le presupune mobilitatea în Evul Mediu. Precedat de un colocviu internațional dedicat vârstelor și genurilor emoțiilor în epoca medievală, care a avut loc în anul 2021, ediția curentă își propune să reunească în jurul legăturilor potențiale dintre mobilitatea geografică și exprimarea emoțiilor specialiști în literatura medievală, istorici, teologi și filosofi din Belgia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Grecia, România și Slovacia.

Promovat prin intermediul rețelei CIVIS, colocviul interdisciplinar reunește 24 de participanți, dintre care 8 provin din universități membre CIVIS: Université libre de Bruxelles, Université de Lausanne, Université d’Aix-Marseille, Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena. Vor participa, de asemenea, profesori sau cercetători de la Università dell’Aquila (Italia), Université Lyon 2 (Franța), Otto-Friedrich Universität Bamberg (Germania), Constantine the Philosopher University of Nitra (Slovacia), precum și de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București, alături de profesori din trei facultăți ale Universității din București (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Facultatea de Istorie, Facultatea de Filosofie).

Pornind de la premisa că străbaterea spațiului aduce cu sine și schimbarea registrului emoțional al călătorului, fie că este vorba despre exil, pelerinaj, călătorie de afaceri, explorare sau deplasare imaginară, contribuțiile din cadrul colocviului vor analiza emoțiile creștinilor aflați în pelerinaj către Țara Sfântă și pe cele ale călătorului în imaginarul literar, precum și emoțiile asociate itinerariilor spirituale sau onirice și strategiile discursive pe care le presupune exprimarea emotivității în contextul alterității, necunoscutului, a traversării frontierelor culturale și geografice.

Organizatorii colocviului sunt: conf. univ. dr. Luminița Diaconu, cadru didactic la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, prof. univ. dr. Ecaterina Lung, cadru didactic la Facultatea de Istorie, conf. univ. dr. Corina Anton, cadru didactic la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, asist. univ. dr. Andra Jugănaru, cadru didactic la Facultatea de Istorie, și drd. Andrei Mirea, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

Persoanele interesate să participe online la lucrările colocviului sunt rugate să se adreseze organizatorilor pentru a obține datele de conectare, la adresa de e-mail andra.juganaru@istorie.unibuc.ro.

Programul integral al colocviului poate fi consultat aici.