Colocviul Internațional Tradiție și inovație în cultura portugheză.
50 de ani de studii lusofone în România
Universitatea din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine
27-28 septembrie 2024
În zilele de 27 și 28 septembrie 2024, Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine (FLLS), sub patronajul Ambasadei Republicii Portugheze la București, în colaborare cu Institutul Camões din Lisabona și Centrul de Lingvistică Comparată și Cognitivism al FLLS, cu sprijinul Catedrei Fernando Pessoa și al Asociației Alumni a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (ALSUB), organizează Colocviul internațional cu tema Tradiție și inovație în cultura portugheză. 50 de ani de studii lusofone în România, dedicat celebrării a 50 de ani de la înființarea Secției de limbă portugheză (1974) la Universitatea din București.
La deschiderea Colocviului, vor participa din partea Portugaliei Excelența Sa domnul Paulo Cunha Alves, Ambasadorul Republicii Portugheze la București și domnul Joaquim Ramos, membru al consiliului director al Institutului Camões. Din partea Braziliei vor fi prezenți Excelența Sa domnul Ricardo Guerra de Araújo, Ambasadorul Republicii Federative a Braziliei la București și domnul consilier Ronaldo Lima Vieira, responsabil al secției culturale. Universitatea din București va fi reprezentată de doamna Decan a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, conf. univ. dr. Laura Sitaru, și de Directorul de Departament, conf. univ. dr. Mihai Enăchescu.
Comitetul de organizare, din care fac parte toți profesorii titulari ai secției, își propune ca prin acest eveniment să deschidă o discuție centrată în jurul raportului dintre tradiție și inovație în culturile lusofone. Comunicările, încadrate în patru arii tematice – literatură, lingvistică, didactică și traductologie – vor fi susținute de profesori și cercetători de la universități de prestigiu din țară și din străinătate.
Conferințele plenare vor fi susținute de Maria Helena Araújo Carreira (Univ. Paris 8 / Laboratoire d’Études Romanes), Sónia Valente Rodrigues (Univ. din Porto), Maria Fátima Marinho (Univ. din Porto) și Veronica Manole (Univ. Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca).
De asemenea, în deschiderea Colocviului va fi prezentat volumul Din istoricul relațiilor culturale româno-portugheze (Casa Cărții de Știință, 2024), coordonat de Coman Lupu, în colaborare cu Dan Caragea, Daniela Sorescu, Ruxandra Toma și Anca Milu-Vaidesegan.
Comunicările și conferințele plenare vor fi susținute în limba portugheză și în limba spaniolă.
Programul pentru prima și a doua zi a evenimentului, precum și caietul de rezumate, sunt disponibile online.
Puteți regăsi pozele de la eveniment AICI.