Selectează o Pagină

Intercompréhension en langues romanes
Proiect interuniversitar

A treia ediție a PROGRAMULUI INTENSIV MIXT (BLENDED INTENSIVE PROGRAME) – Intercompréhension en langues romanes inițiat în anul universitar 2022-2023 de către Universitatea din Lyon care le-a coordonat pe primele două se va organiza în acest an la Universitatea din București. Din consorțiu de instituții participante fac parte: Universitatea din București, Universitatea Lyon 2 Lumieres din Lyon (Franța), Universitatea din Saragossa (Spania) și Universitatea din Salento (Italia) la care se adaugă în acest an și Universitatea Autonoma din Madrid, membră CIVIS.

Scurtă descriere a programului:

  • Obiective ale programului:
  • Scopul acestor activități este de a crea o deschidere spre un număr cât mai mare de limbi în spiritul unei parități lingvistice și de exprimare. Din punctul de vedere al opticii europene, posibilitatea cunoașterii unui număr cât mai mare de utilizatori ai limbilor fără a trece printr-o traducere, ca și oportunitatea interacțiunii în propria limbă încurajează spiritul comunitar și interculturalitatea. Publicul vizat sunt studenții la nivel doctorat, master și licență, în domeniul comunicării în limbi romanice, în limba română incluzând și limbajele de niveluri diferite (secțiile filologice, TI, LMA, Comunicare, Etnologie, Studii europene, LUC).
  • Limba de predare: în intercomprehensiune româna, franceza, italiana, spaniola, portugheza.
  • Subiecte abordate: Activitățile se înscriu în tematicile principale care contribuie la crearea spiritului european: plurilingvismul; formarea universitară inițială și de cercetare; integrarea pe piața muncii; programe pentru mobilitatea tinerilor; egalitatea în drepturi; dezvoltarea durabilă; etc.
  • Metode de predare și învățare: Cursuri și ateliere de intercomprehensiune în limbile romanice, realizate într-o perspectivă didactică, etică și de cercetare.
  • Rezultatele preconizate ale învățării: Studenții din cele patru țări (5 universități) vor învăța să comunice între ei folosind propria limbă și vor experimenta în practică intercomprehensiunea. Programul deschide și spre cercetare care se concretizează prin prégatirea unor teze de doctorat la Școala Doctorală „Limbi și Identități Cultuale”, FLLS, UB (două doctorande cu teze în curs)
  • Număr de credite ECTS alocate: 3 ECTS
  • Descrierea perioadei de mobilitate virtuală: studenții vor coopera pe site-ul pe care organizatorii îl vor pune la dispoziție, întâlnindu-se virtual și în prezență, la București, după cum urmează:
  • Perioada de mobilitate fizică: 28 aprilie – 4 mai 2025
  • Perioada online: 10 martie – 10 aprilie 2025
  • Numărul de credite ECTS acordate studenților: 3 ECTS

Ei vor comunica oral și în scris pe anumite teme pe care le propune coordonatorul proiectului. Rezultatele cooperării lor rămân vizibile pe site-ul respectiv.

 

În perioada care se va desfășura în Universitatea din București, se vor organiza activități interactive, vizite tematice în București și o vizită cultural-lingvistică vizând locuri reprezentative pentru cultura și imaginea turistică a României: Sinaia-Brașov-Bran.

Studenții care sunt interesați vor trimite o fișă de înscriere la adresa: soniaberbinski@yahoo.com  până la 30 inuarie 2025.

 

  Fișă de înscriere
Nume  
Prenume  
Facultate  
Secție  
An  
Motivația înscrierii (trei-patru rânduri minimum)