Avem bucuria să anunțăm pentru acest semestru un nou curs în cadrul programului masteral de Studii Religioase – Texte și Tradiții, la Universitatea din București. Cursul se intitulează Religii pe Drumul Mătăsii: Idei, Texte, Tradiții și este susținut de Dr. Adrian Pirtea, cercetător la Institutul de Studii Medievale al Academiei Austriece de Științe din Viena, în calitate de profesor invitat. Cursul se va susține modular și face parte din seria de cursuri Istoria Ideilor Religioase.
Religii pe Drumul Mătăsii: Idei, Texte, Tradiții examinează interacțiunile religioase, culturale, lingvistice și politice de-a lungul Drumului Mătăsii, oferind o perspectivă interdisciplinară asupra modului în care creștinismul siriac și iranian, budismul, maniheismul și islamul s-au răspândit și influențat reciproc în Asia Centrală în perioada pre-modernă. Studenții vor analiza critic conceptul de „Drum al Mătăsii” și istoria explorării Asiei Centrale în secolele XIX-XX, aprofundând ulterior o selecție de surse istorice și texte religioase din diverse tradiții ale regiunii. Cursul dezvoltă competențe în istoriografie, istoria ideilor, filologie și studiul manuscriselor, oferind totodată o introducere în diversitatea lingvistică a zonei. Studenții se vor familiariza cu principalele limbi și scrieri utilizate pe Drumul Mătăsii—aramaica, siriaca, persana, sogdiana, turca veche și araba—și cu rolul acestora în transmiterea ideilor și textelor religioase.
Dr. Adrian C. Pirtea este cercetător la Institutul de Studii Medievale (Departamentul de Studii Bizantine) al Academiei Austriece de Științe (Österreichische Akademie der Wissenschaften) din Viena. Specializat în istoria creștinismului răsăritean, studiază în mod particular literatura patristică, ascetică și mistică de limbă siriacă, precum și conexiunile dintre lumea siriacă și alte arii culturale—bizantină, arabă, caucaziană și central-asiatică. După absolvirea studiilor de licență și masterat la Universitatea din București (2008, 2012), și-a obținut doctoratul în Studii Bizantine la Freie Universität Berlin (2017). A ocupat ulterior poziții de cercetare și predare la Freie Universität Berlin, la Academia de Științe din Berlin-Brandenburg (proiectul Corpus Coranicum), la Institutul „Max Planck” pentru Istoria Științei (Berlin) și la Universitatea din Viena. Este autorul a numeroase studii despre creștinismul siriac și bizantin, precum și despre istoria creștinismului și maniheismului în Asia Centrală.